woensdag 17 april 2013

Faalangst tijdens rijlessen


Het beginnen met rijlessen is voor veel mensen spannend. Het is iets nieuws en je moet in één keer een auto op de weg zien te houden in plaats van een fiets. Bij de meeste mensen verdwijnt deze spanning vanzelf naarmate de rijlessen vorderen. Echter is dit niet voor iedereen het geval en zijn er mensen die lijden onder faalangst. Mensen die last hebben van faalangst hebben letterlijk gezegd de angst om te falen. Hierdoor worden de prestaties van het rijden beïnvloed.

Dat mensen met faalangst totaal niet zullen slagen is onzin. Er vergt hier alleen wel een iets andere aanpak om de lessen goed af te kunnen sluiten en het tentamen te kunnen behalen. Wanneer je wilt gaan beginnen met je rijlessen en je last krijgt van faalangst dan is het erg belangrijk om dit direct aan te geven aan je rijschool. Deze kunnen hier rekening mee houden en je rijlessen hierop aanpassen. Bij faalangst is het belangrijk om les te krijgen van dezelfde rijinstructeur. Verder lessen mensen met faalangst alleen in een auto en hoeven ze geen mensen naar huis te brengen zodat je niet onnodig veel mensen hebt die op je letten. Wanneer je bijvoorbeeld rijles Utrecht wilt volgen, dan kun je op het internet meer informatie vinden over rijscholen die extra aandacht besteden aan faalangst.

Naast rijlessen die rekening houden met je faalangst heb je ook het speciale faalangstexamen. Tijdens dit examen krijg je examinator die er in is getraind om mensen te begeleiden met faalangst. Daarnaast duurt het faalangstexamen langer dan een gewoon examen. Er zal eerst een gesprek plaatsvinden waarin je rustig met de examinator kunt praten over je faalangst en de belemmeringen die het geeft aan je rijgedrag. Tijdens het rijden is er mogelijkheid om een time-out aan te vragen. In deze time-out heb je tijd om weer tot rust te komen. Het faalangstexamen is echter wel duurder dan een gewoon examen, maar je kans op slagen is wel groter bij dit tentamen wanneer er sprake is van faalangst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten