vrijdag 12 oktober 2012

Gladiool


De gladiool is ook een plant uit de lissenfamilie en is een vaste plant. Een ander woord voor gladiool is ook een zwaardlelie. Het woord komt uit het Latijn van het woord gladius wat zwaard betekent.
De bloemensoort komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, West-Afrika en Zuid-Afrika. Van de 260 verschillende soorten bloemen, komen de meeste uit Zuid-Afrika.

Veel mensen denken bij gladiool aan bepaalde uitdrukkingen. De dood of de gladiolen. De laatste etappe van de Nijmeegse Vierdaagse ook wel Via Gladiola genoemd. Op de weg naar de finish worden de wandelaars overladen met gladiolen. De uitspraak en de gekoppelde bloem zijn per toeval gekomen. In de tijd van de Romeinen vochten gladiatoren met elkaar. Een gladiool heeft de vorm van een zwaard. Dit lijf aan lijf gevecht ging tot de dood. De winnaar ontving gladiolen. Vandaar de uitspraak de dood of de gladiolen. Voor de Nijmeegse Vierdaagse werd de gladiool symbool doordat de Vierdaagse werd gelopen in het seizoen van de gladiool. In de buurt van Nijmegen zaten veel gladiolenkwekers hierdoor als snel de koppeling met de Vierdaagse was gemaakt.

In andere landen wordt de gladiool ook gebruikt als grafbloem. Het staat dan symbool voor het missen van diegene.

De gladiool is een symmetrische bloem en heeft aan beide kanten een stengel. De bloem is in de verschillende kleuren.

Bloemen hebben vaak een symbolische waarde. Met bloemen kun je een boodschap overbrengen.
Een boeket bloemen is één van de meest gegeven cadeaus in Nederland. Bloemen thuisbezorgen is mogelijk via het internet. Je hoeft niet voor op pad en kunt gemakkelijk thuis bestellen. Het boeket kan makkelijk worden bezorgd op een gewenst adres.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten